FEO-webinaarit alkavat!

Suomen ekosysteemiobservatorio FEO -hanke tulee päätökseensä huhtikuun lopussa 2024. Hankeen töitä tullaan esittelemään kolmiosaisessa webinaarisarjassa.

Kuvat: Adobe Stock, Syke Tarkka-palvelu, Riku Lumiaro

Webinaarisarjan aloittaa tutkija Ari-Pekka Auvisen ja erikoissuunnitelija Aapo Kahilaisen esitys Luonnontilasta ja indikaattoreista päätöksenteossa:

Suomi on sitoutunut luontokadon pysäyttämiseen vuoteen 2030 mennessä. Mistä tiedämme, miten onnistumme? Miten tavoitteen saavuttamista voidaan mitata? Toisin kuin ilmakehän lämpötilalle, luonnon monimuotoisuudelle ei ole yhtä mittaria. Luonnon tilaa kuvaavien indikaattoreiden avulla on kuitenkin mahdollista tiivistää suuri määrä luontoseurannoista saatavaa tietoa ymmärrettävään muotoon. Niiden ohjaamana voimme tehdä luontokadon pysäyttämistavoitteesta mitattavan ja konkreettisen.

Webinaarisarjan toisessa osassa 1.3.2024 päästään kuulemaan luontotiedon hallinasta tutkija Suvi Kolun, erikoistutkija Markus Törmän, erikoistutkija Veera Norroksen, sekä tutkija Tiina Laamasen johdolla.

Luontotiedon tuottamisen vastuut ovat jakautuneet Suomessa usealle eri taholle ja tämän vuoksi luontotieto on osin sirpaleista ja sitä on haasteellista löytää. Monet historialliset aineistot ovat vaarassa hävitä, mutta ilman niitä ei ole vertailukohtaa luonnossa tapahtuville muutoksille. Lisäksi tarvitaan uusia seurantamenetelmiä. Näitä ovat muun muassa kaukokartoitus sekä molekyylibiologiset menetelmät, kuten eDNA. Näiden uusien ja tehokkaiden menetelmien haasteena ovat kuitenkin valtavat aineistomassat, joiden hallinnalle ja jakelulle ei ole olemassa vielä yhtä yhteisesti hyväksyttyä mallia.

FEO-hanke on kehittänyt luontotiedon hallintaa. Hankkeen tutkijat ja asiantuntijat ovat parantaneet vanhojen arvokkaiden aineistojen saatavuutta ja kehittäneet uusia tehokkaita kaukokartoitus- ja eDNA menetelmiä luonnon tilan seurantaan.

Webinaarien aiheet ja aikatulu

  • 2.2. klo 10.00-11.00: Luonnontila ja indikaattorit päätöksenteossa
  • 1.3. klo 12.00-14.00: Luontotiedon hallinta (vanhat aineistot, kaukokartoitus, eDNA)
  • 4.4. klo 10.00-11.30: Ekosysteemitilinpito
  • 26.4. Luontotieto -sivuston esittely
Jaa julkaisu
Facebook
Twitter
LinkedIn
Sähköposti
Tulosta sivu
Tulosta